Statement

"Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal", Einstein

 

Beppie Lotterman, statement

Het voelt vreemd om mijzelf op een site als kunstenaar te presenteren. Het is beter om naar mijn schilderijen te kijken op de site. Of liever nog live. Tijdens een tentoonstelling van mijn werk of maak een afspraak om mijn atelier te bezoeken. Mijn schilderijen zijn mijn naakte binnenkant en daarover in woorden praten is eigenlijk niet mogelijk.

 

Ik zal iets vertellen over mijn werkproces:

 

De inspiratie van mijn kleurengebruik ligt in de kleurenleer van Goethe, glanskleur en beeldkleur.

Schilderen is voor mij een zoektocht in de wereld van de kleur. Het stellen van vragen en het krijgen van antwoorden. Het uitgangspunt vergt nogal wat voorbereiding. Het begint met een thema. Soms vanuit de krant geplukt, knippen van foto`s als uitgangspunt. De meeste thema`s zoek ik niet uit, maar die zijn er, als bij toeval.

Bij de voorbereiding probeer ik mij te concentreren op een soort leegte, via meditatie. Dit heb ik nodig anders word ik teveel afgeleid door andere dingen. Via deze leegte word ik stil van binnen en kies ik aarzelend mijn kleurenpalet. En… dan moet ik schilderen.

Ik begin meestal met een chaos te creëren. Vanuit die chaos ontstaat er een communicatie tussen mijzelf, de kleuren en het doek.

Het is een intensief en langdurig proces van zoeken naar een beeld, een houvast. Totdat ik niet meer verder kan. Dit proces kan weken duren van schilderen, weghalen, toevoegen en weer weghalen, kijken, kijken en kijken.

 

Tot ik het gevoel krijg dat het werk klaar is. Dan staat het weken op mijn schildersezel te staan en te worden tot een schilderij. Net zolang totdat ik zeker weet: Het is af. Ik heb het schilderij af gekeken en kan het loslaten. Het is nu een schilderij dat de wereld in mag.